Beachracing tips

Praktische aanpassingen MTB

Belangrijk is het gebruik van de juiste banden. Bij het gebruik van normale noppenbanden op het strand zullen de banden veel meer weerstand ondervinden. Op zand rijd je het snelst met zachte, brede en profielloze banden. Daarom geldt ook: hoe zachter het strand, hoe minder lucht er in je banden moet! De optimale druk zal je zelf moeten vinden, dit hang o.a. af van je eigen gewicht en gevoel tijdens het fietsen. Een goede luchtdruk voor in de banden is rond de 1 bar. Door het rijden met brede banden en velgen in combinatie met lage luchtdruk wordt het oppervlak verbreed zodat de banden op het strand ‘drijven’. Het nadeel van deze lage bandenspanning is het risico op stootlekken bij obstakels. Om heel zachte banden soepel te laten rollen kun je ultradunne binnenbanden gebruiken, of latex vloeistof. Dat laatste beschermt meteen tegen lekrijden; een eventueel gat wordt direct gedicht. Tevens vermindert latex de rolweerstand bij het fietsen zodat de banden dan beter hun weg kunnen zoeken in het zand.

Preventief onderhoud MTB

Zand, water en zout zijn een aanslag op je fiets, maak vooraf je het strand op rij je fiets goed schoon en voorzie hem dan ruim van smeermiddel (bewegbare delen en ketting) en spuit hem dan van boven tot onder in met Muc-Off of een andere bike cleaner, denk vooral aan alle draaiende delen.

Spoel direct na afloop van de tocht/wedstrijd je de fiets goed na en laat je fiets goed drogen. Smeer de ketting pas weer als deze helemaal droog is met smeerolie.

Extra Fietstips

Ga bij het rijden op het strand vlak naast de golven fietsen. Hier is het zand vochtig en daardoor meestal het hardst. Als het eb wordt, is de harde strook breed en makkelijk te vinden. Een optie kan zijn om een vaste voorvork te monteren of, indien mogelijk, de vering van de voorvork vast te zetten. Vering op het strand is overbodig aangezien je voornamelijk op een vlakke ondergrond fietst. Ook is het te overwegen op een race-cassette te monteren. Hierdoor worden de overgangen van de achterderailleur minder groot en kun je beter de juiste trapfrequentie vinden tijdens het fietsen. Goede kleding is zeker aan te raden als de weersomstandigheden niet optimaal zijn. Goede winddichte kleding beschermt je tegen de koude en natte weersinvloeden. Hierbij moet je denken aan o.a. een helmmuts, handschoenen, windjack en overschoenen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan regelmatig op deze website voor de laatse informatie over het rijden van een strandrace!

Blijf tevens op de hoogte via Facebook en Instagramneed more info